SUPERPRZEPIS

Ziemniaki Eli faszerowane papryką i kiełbasą

  • 2
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Ziemniaki Eli faszerowane papryką i kiełbasą

Ugotowane na parze duże ziemniaki faszerowane kolorową papryką i kiełbasą. Ziemniaki można zapiec w piekarniku lub upiec na grillu.

Składniki:

Ziemniaki Eli faszerowane papryką i kiełbasą

ziemniaki

farsz

  • 1/2 kg kiełbasy śląskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 30 dkg sera edamskiego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

  • 10 łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Eli faszerowane papryką i kiełbasą

przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki Eli faszerowane papryką i kiełbasą
Z ugotowanych ziemniaków odciąć górę i wydrążyć miąższ.

Ziemniaki oskrobać,umyć i ugotować na parze. Ugotowane ostudzić. Odciąć górę ziemniaków i wydrążyć miąższ.

przygitiwanie papryki

Ziemniaki Eli faszerowane papryką i kiełbasą
Miąższ umytej i osuszonej papryki pokroić w słupki.

Papryki umyć i osuszyć. Z papryk usunąć szypułki i nasiona. Miąższ papryki pokroić w słupki.

przygotowanie kiełbasy

Ziemniaki Eli faszerowane papryką i kiełbasą
Z kiełbasy śląskiej zdjąć osłonki i pokroić ją w kostkę.

Z kiełbasy śląskiej zdjąć osłonki i pokroić ją w kostkę.

przygotowanie cebuli

Ziemniaki Eli faszerowane papryką i kiełbasą
Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.

Przygotowanie farszu

Ziemniaki Eli faszerowane papryką i kiełbasą
Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju,dodać kiełbasę i cebulę,przyprawić do smaku solą,pieprzem i smażyć aż cebula się lekko zrumieni.

Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju, dodać kiełbasę i cebulę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i smażyć aż cebula się lekko zrumieni. Do farszu dodać paprykę i chwilę jeszcze przesmażyć.

przygotowanie sera

Ziemniaki Eli faszerowane papryką i kiełbasą
Ser żółty edamski zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Ser żółty edamski zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i podzielić na dwie części.

przygotowanie natki

Ziemniaki Eli faszerowane papryką i kiełbasą
Natkę pietruszki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

przygotowanie farszu

Ziemniaki Eli faszerowane papryką i kiełbasą
Gotowym farszem napełnić wydrążone ziemniaki.

Do ostudzonego farszu dodać połowę sera, natkę pietruszki i wymieszać. Gotowym farszem napełnić wydrążone ziemniaki.

przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki Eli faszerowane papryką i kiełbasą
Ziemniaki posypać pozostałym serem.

Ziemniaki posypać pozostałym serem. Dużą blachę wysmarować pozostałym olejem i wyłożyć ziemniaki. Blachę z ziemniakami włożyć włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekać, aż ser się zrumieni. Smacznego!