Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane grzybami :
Ziemniaki obrać . Łyżeczką wydrążyć środki ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia . ( To co zostanie wydrążone zostawić ). Suszone grzyby namoczyć i ugotować w małej ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki . Nadziać ziemniaki farszem grzybowym .Ziemniaki ułożyć płasko na dnie garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone . Zalać wywarem z gotowania grzybów. Dolać wody tak by zakryła ziemniaki . Wsypać 1 łyżeczkę Jarzynki . Gotować na małym gazie ok. 30 minut . Ostrożnie wyjąć ziemniaki . Sos doprawić do smaku ( jarzynką , pieprzem ). Zagęścić sos mąką . Dodać masło i śmietanę .Podawać wylewając na talerz porcję sosu , kładąc na nim ziemniaki i posypując zieloną pietruszką .
Jak się robi grzyby duszone podane jest w przepisie ,, Grzyby duszone „. ( można użyć pieczarek )
Jak się robi grzyby duszone podane jest w przepisie ,, Grzyby duszone „. ( można użyć pieczarek )
msewka