Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Ziemniaki faszerowane grzybami :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne postne ( wegetariańskie ) danie. Trochę pracochłonne . Ale warte tego .

Ziemniaki faszerowane grzybami :

Składniki:

Ziemniaki faszerowane grzybami :

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane grzybami :
Ziemniaki obrać . Łyżeczką wydrążyć środki ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia . ( To co zostanie wydrążone zostawić ). Suszone grzyby namoczyć i ugotować w małej ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki . Nadziać ziemniaki farszem grzybowym .Ziemniaki ułożyć płasko na dnie garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone . Zalać wywarem z gotowania grzybów. Dolać wody tak by zakryła ziemniaki . Wsypać 1 łyżeczkę Jarzynki . Gotować na małym gazie ok. 30 minut . Ostrożnie wyjąć ziemniaki . Sos doprawić do smaku ( jarzynką , pieprzem ). Zagęścić sos mąką . Dodać masło i śmietanę .Podawać wylewając na talerz porcję sosu , kładąc na nim ziemniaki i posypując zieloną pietruszką .

Jak się robi grzyby duszone podane jest w przepisie ,, Grzyby duszone „. ( można użyć pieczarek )