Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane jajkiem
Ziemniaki umyć dokładnie pod bieżącą wodą i ugotować w skorupkach ostrożnie, by ich nie uszkodzić. Następnie z każdego ziemniaka ściąć pionowo „piętkę". Pozostałą część wydrążyć tak, by wewnątrz zmieściło się wbite jajko. Do ziemniaków nałożyć po łyżeczce masła, odrobinie soli i pieprzu oraz po plasterku sera, na końcu wbić po jednym jajku tak, by żółtko pozostało w całości. Resztką masła wysmarować naczynie żaroodporne i ułożyć w nim nafaszerowane ziemniaki. Między ziemniakami umieścić pokrajane w kostkę ścięte „piętki" oraz miąższ. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu póki nie zetną się jajka. Danie można udekorować natką pietruszki. Danie idealnie smakuję z sałatkami. Smacznego