Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ziemniaki faszerowane kiełbasą i grzybami

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Obrane ziemniaki wydrążyć, włożyć do lekko osolonego wrzątku, obgotować w ciągu 5

Ziemniaki faszerowane kiełbasą i grzybami

Składniki:

Ziemniaki faszerowane kiełbasą i grzybami

 

  • 1 kg dużych podłużnych ziemniaków
  • 1/4 kg kiełbasy
  • 15 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 szkl śmietanki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 15 dag startego ostrego sera

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane kiełbasą i grzybami
Obrane ziemniaki wydrążyć, włożyć do lekko osolonego wrzątku, obgotować w ciągu 5 minut. Obraną ze skórki kiełbasę zmielić wraz z podsmażoną cebulą z pieczarkami, dodać sól i pieprz do smaku. Farszem tym napełnić ziemniaki, ustawić je w rondlu, zalać śmietaną wymieszaną z mąką, posypac tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać przez pół godziny. Podawać z surówką lub kwaszoną kapustą.