Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane pieczarkami Buni
Grzyby namoczyć i ugotować w małej ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki - wywar zachować ( ok. 1 szklanki) . Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju . Cebulę pokroić bardzo drobno i dorzucić do pieczarek .Dusić aż płyn odparuje , a cebula się zeszkli .Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem .Dosypać do farszu połowę kopru i wymieszać . Wybrać do tej potrawy jasne , podłużne ziemniaki jednakowej wielkości . Obrać .Umyć. Delikatnie naciąć spodnią część tak by ziemniak ,,stał" nie przewracając się .Łyżeczką wydrążyć środki ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia ( wydrążone kawałki zostawić ). Nadziać ziemniaki farszem grzybowym .Ułożyć płasko na dnie szerokiego garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone . Zalać wywarem z gotowania grzybów. Dolać wywar warzywny tak by zakrył ziemniaki . Gotować na małym gazie ok. 30 minut . Ostrożnie wyjąć ziemniaki . Sos doprawić do smaku . Dodać masło i śmietankę . Zagęścić sos zasmażką .Podawać wylewając na talerz porcję sosu , kładąc na nim ziemniaki i posypując resztą usiekanego kopru . Ja dusiłam ziemniaki w Patelni Dry Cooker Delimano więc dawałam mniej płynu , jeśli robimy w normalnym garnku zalewamy ziemniaki tak by były zakryte i dusimy uchylając pokrywkę .
Sarenka
mela25
pszczolkaanulka
madzia19795
agabi22
ziemniaki same w sobie nie są tuczące ale jeśli polejesz je tłuszczykiem z mięsa to co innego:)
Babciagramolka
Dietetyczne ? Ależ to jest danie bez miesne a nie dietetyczne . Dieta to nie zawsze ograniczenie kalorii . Sa diety bez solne , diety wzmacniajace , diety dla cukrzyków .Dieta nie jest synonimem odchudzania .A wegetarianie ( do takiej diety ta potrawa moze być zaliczona ) nie jedzą miesa ale wcale nie jedzą chudo ( zerknij na niektóre potrawy kuchni tajskiej , hinduskiej , czy arabskiej - kapią od masła a są wegetariańskie ) .