Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ziemniaki faszerowane pieczarkami Buni

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo smaczne danie z cyklu postnych. Pracochłonne, ale warte tego by je robić .

Ziemniaki faszerowane pieczarkami Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki faszerowane pieczarkami Buni

 

  • 8 średnich ziemniaków
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 6 kapeluszy suszonych grzybów
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 2 łyżki gotowej białej zasmażki w proszku ( lub mąka )
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • przyprawa do zup i sosów
  • pieprz biały mielony
  • 2 łyżki kopru
  • 2,5 szklanki wywaru z gotowania grzybów połączonego z wywarem warzywnym ( może być z kostki )

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane pieczarkami Buni
Grzyby namoczyć i ugotować w małej ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki - wywar zachować ( ok. 1 szklanki) . Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju . Cebulę pokroić bardzo drobno i dorzucić do pieczarek .Dusić aż płyn odparuje , a cebula się zeszkli .Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem .Dosypać do farszu połowę kopru i wymieszać . Wybrać do tej potrawy jasne , podłużne ziemniaki jednakowej wielkości . Obrać .Umyć. Delikatnie naciąć spodnią część tak by ziemniak ,,stał" nie przewracając się .Łyżeczką wydrążyć środki ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia ( wydrążone kawałki zostawić ). Nadziać ziemniaki farszem grzybowym .Ułożyć płasko na dnie szerokiego garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone . Zalać wywarem z gotowania grzybów. Dolać wywar warzywny tak by zakrył ziemniaki . Gotować na małym gazie ok. 30 minut . Ostrożnie wyjąć ziemniaki . Sos doprawić do smaku . Dodać masło i śmietankę . Zagęścić sos zasmażką .Podawać wylewając na talerz porcję sosu , kładąc na nim ziemniaki i posypując resztą usiekanego kopru . Ja dusiłam ziemniaki w Patelni Dry Cooker Delimano więc dawałam mniej płynu , jeśli robimy w normalnym garnku zalewamy ziemniaki tak by były zakryte i dusimy uchylając pokrywkę .
Ziemniaki faszerowane pieczarkami Buni
Grzyby namoczyć i ugotować - wyjąć zachowując wywar i pokeoić grzyby
Ziemniaki faszerowane pieczarkami Buni
Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć na oleju na rumiano
Ziemniaki faszerowane pieczarkami Buni
Ziemniaki wydrążyć i napełnić farszem doprawionym koprem
Ziemniaki faszerowane pieczarkami Buni
Ułozyc ziemniaki w garnku , zalać wywarem i dusic 30 minut