Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Ziemniaki nadziewane i zapiekane z serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Cos innego na oboad.. dajacego sie dobrze przygotowac rowniez na kolacje z przyjaciolmi..

Ziemniaki nadziewane i zapiekane z serem

Składniki:

Ziemniaki nadziewane i zapiekane z serem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki nadziewane i zapiekane z serem
Ziemniaki wyszorowac dobrze szczoteczką kuchenną.
Ziemniaki podgotować 10 - 15 minut aby były półtwarde.
Zalać zimną wodą w celu przestygnięcia.
Następnie przekroić je na równe połówki i z każdej wydrążyć
tyle miąższu ziemniaka, żeby zostaly ścianki grubości ok. 8-10mm
Z umytych pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić je na malutkie
kosteczki, jak do sałatki jarzynowej.
Tak samo przygotować cukinię, krojąc ją w małe kostki.
Można ją uprzednio obrać lub też nie, wg woli.
Pieczarki pokroić w cieniutkie plasterki, paprykę również.
Dodać pokrojony szczypiorek i pietruszkę.
Przyprawić solą i pieprzem.
Napełnić tym farszem ziemniaki, może być z lekką górką.
Na każdą połówkę położyć plaster sera, układając ziemniaki na blaszcze do pieczenia i zapiec w goracym piekarniku
ok. 20 minut w temp. 190-200°C
Zaleca się powkładać małe kawałki papieru do pieczenia pomiędzy
poszczególne ziemniaki aby ser nie spłynął na blachę lub żeby nie zrobiła się
nam jedna całość .
Można podawać z sałatą, jako samodzielne danie lub jako dodatek do
grilowanego mięsa czy też skrzydełek drobiowych na ostro.
Smacznego!