dzastina

dzastina

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 142]

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym ..

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wspaniały pomysł na urozmaicenie obiadu

Ziemniaki nadziewane  mięsem mielonym ..

Składniki:

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym ..

 

 

  • 30 -40 dag mięsa mielonego

 

 

  • 1,5 cebuli

 

 

 

  • 3 plasterki sera żółtego

 

 

  • szczypiorek do posypania

 

  • sos czosnkowy < przepis podany osobno>

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym ..
Umyć ziemniaki ponakluwać widelcem upiec w mundurkach w temp 180 stopni ok 60 min.
Następnie kroimy drobno cebulę oraz pieczarki i smażymy.
Paprykę i ogórki kroimy w kostkę , gdy pieczarki z cebula sie podsmażą rozdzielamy je na dwie części i do jednej wrzucamy paprykę do drugiej ogórka .
Mięso mielone przyprawiamy oraz wkrajany drobniutko pokrojona cebulę i podsmażamy delikatnie..
Upieczone ziemniaki wyciągamy z piekarnika < jednak piekarnik zostawiamy włączony na mniejszej temp> i przekrawamy na połówki lekko solimy.
Następnie wydrążamy częśc miąższu odkładamy a w to miejsce wkładamy mielone , pieczarki z papryka lub ogórkiem...
Wkładamy do piekarnika na 150-160 stopni na dosłownie 10 min posypując np szczypiorkiem ..

Wyciągamy i gotowe ziemniaczki możemy polać sosem czosnkowym