Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziemniaki nadziewane szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapiekane ziemniaki podawać z surówką.

Ziemniaki nadziewane szpinakiem

Składniki:

Ziemniaki nadziewane szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki nadziewane szpinakiem
Ziemniaki obrać i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przekroić wzdłuż na połowy. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Szpinak podsmażyć na maśle razem z drobno posiekanym czosnkiem, dodać rozgnieciony widelcem miąższ z ziemniaków, żółtka, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki napełnić przygotowanym farszem, posypać startym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez 10-15 minut w temp 190-200 stopni.