jagoda.jagoda

jagoda.jagoda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 41]

Ziemniaki pieczone z dipem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

podajemy z surówką polecam

Ziemniaki pieczone z dipem

Składniki:

Ziemniaki pieczone z dipem

 

  • 10 dość dużych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól.
  • DIP:
  • 25-30 dag zmiksowanego kremowego twarożku.
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 długiego ogórka
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka pokrojonego koperku
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone z dipem
Ziemniaki obrać,umyć i osuszamy papierowym ręcznikiem,posypujemy
przyprawami,obtaczamy w misce w oleju.Pieczemy w żaroodpornym naczyniu
około godziny,aż się ładnie zrumienią.Czosnek przeciskamy przez praskę,cebule drobno siekamy,ogórek ścieramy na tarce i odciskamy z soku.Wszystko mieszamy z twarożkiem,śmietaną lub jogurtem oraz masłem,szczypiorkiem i koperkiem. Doprawiamy.Ziemniaki przekrawamy na krzyż,rozchylamy i nakładamy dip.