Sposób przygotowania:
Ziemniaki po wiejsku w liściach kapusty
Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plastry. Boczek pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać i pokroić w paseczki. Kiełbasę zwyczajną pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć liście kapusty. Na kapustę ułożyć ziemniaki, na to ułożyć cebulę. Na warstwę cebuli ułożyć marchew i pieczarki. Na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy. Pokrojony boczek ułożyć na brzegach naczynia. Każdą z kolejnych warstw oprószyć solą, pieprzem i posypać natką pietruszki. Całość przykryć dużym liściem kapusty i nakryć pokrywką. Włożyć do piekarnika i zapiec, aż ziemniaki będą miękkie.