zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Ziemniaki po wiejsku w liściach kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ziemniaki po wiejsku w liściach kapusty

Ziemniaki po wiejsku w liściach kapusty

Składniki:

Ziemniaki po wiejsku w liściach kapusty

 

  • 30 dkg ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • mała marchewka
  • 10 dkg pieczarek
  • 5 dkg boczku wędzonego
  • 10 dkg kiełbasy zwyczajnej
  • liście kapusty
  • przyprawy: sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki po wiejsku w liściach kapusty
Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plastry. Boczek pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać i pokroić w paseczki. Kiełbasę zwyczajną pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć liście kapusty. Na kapustę ułożyć ziemniaki, na to ułożyć cebulę. Na warstwę cebuli ułożyć marchew i pieczarki. Na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy. Pokrojony boczek ułożyć na brzegach naczynia. Każdą z kolejnych warstw oprószyć solą, pieprzem i posypać natką pietruszki. Całość przykryć dużym liściem kapusty i nakryć pokrywką. Włożyć do piekarnika i zapiec, aż ziemniaki będą miękkie.