anula250

anula250

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Ziemniaki z niespodzianką.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ziemniaki nadziewane. Polecam :)

Ziemniaki z niespodzianką. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki z niespodzianką.

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z niespodzianką.
Ziemniaki należy obrać ze skórki, następnie umyć i wydrążyć otwory na nadzienie. Otwory bardzo łatwo wydrąża się łyżeczką. Następnie tak przygotowane ziemniaki należy lekko obgotować w osolonej wodzie. Gdy woda w garnku zagotuje się, ziemniaki należy gotować ok. 5-7 minut. Następnie ziemniaki odcedzamy i układamy na wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Zabieramy się za farsz. Na patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu. Cebulę obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w drobną kostkę, lekko podsmażamy, następnie pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą należy dusić, aż grzyby zmiękną. Pod koniec duszenia pieczarki należy posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanymi pieczarkami nadziewamy wnętrze ziemniaków. Wierzch ziemniaków posypujemy dość obficie tartym serem żółtym. Ziemniaki zapiekamy ok. 30-40 minut, (aż będą miękkie a ser będzie złocisty) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego :)
Ziemniaki z niespodzianką.
Na zdjęciu widać ziemniaki nadziane pieczarkami i posypane serem żółtym.
Ziemniaki z niespodzianką.
Na zdjęciu widać ziemniaki po nadzianiu pieczarkami.
Ziemniaki z niespodzianką.
Na zdjęciu widać wydrążone ziemniaki, przygotowane do nadziewania.
Ziemniaki z niespodzianką.
Na zdjęciu widać przygotowane ziemniaki do wydrążania.