misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Ziemniaki z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dymkę opłukać, pokroić na połówki. Gotować 3 minuty w..

Ziemniaki z soczewicą

Składniki:

Ziemniaki z soczewicą

 

  • ziemniaki 300 g
  • sól
  • dymka 3 szt
  • soczewica z włoszczyzną z puszki 100 g
  • śmietana kremówka 2 łyżki
  • ocet ziołowy 1 łyżeczka
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • tłuszcz roślinny do smażenia 1 łyżka
  • rosół warzywny 1/2 filiżanek
  • posiekana natka pietruszka 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z soczewicą
Ziemniaki umyć, gotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, obrać, pokroić w plasterki. Dymkę opłukać, pokroić na połówki. Gotować 3 minuty w rosole pod przykryciem. Wyjąć łyżką cedzakową, pokroić na duże kawałki, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do rosołu włożyć soczewicę, przyprawić octem ziołowym, solą i pieprzem. Tłuszcz rozgrzać na patelni, smażyć na nim plasterki ziemniaków, cały czas mieszając. Soczewicę wyjąć z rosołu, osączyć, wymieszać z dymką. Przełożyć na talerz. Dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ziemniakami.