Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziemniaki z wędliną, cebulą i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty w wykonaniu, bardzo pożywny obiadek.

Ziemniaki z wędliną, cebulą i jajkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaki z wędliną, cebulą i jajkiem

 

  • 1 kg ziemniaki,
  • 2 szt cebula,
  • 5 dag słonina wędzona,
  • 20 dag kiełbasa,
  • 2 szt marchewki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 4 szt jajka,
  • 2 łyżki masło

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z wędliną, cebulą i jajkiem
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w plasterki i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.Słoninę pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać pokrojoną w półkrążki cebulę i kiełbasę, podsmażyć. Cebulę z kiełbasą wyłożyć z patelni. Do tłuszczu w którym smażyła się cebula wsypać ziemniaki z marchewką i razem podsmażyć. Pod koniec włożyć cebulę i wymieszać. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wbić jajka i smażyć do ścięcia się białka, oprószyć solą i pieprzem lub przyprawą. Usmażone ziemniaki podawać z sadzonymi jajkami.
Ziemniaki z wędliną, cebulą i jajkiem
Etap 1