Sposób przygotowania:
Ziemniaki zapiekane z polędwicą
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cząstki. Mleko podgrzać, przyprawić solą, pieprzem, gałką, dodać ziemniaki, zagotować, gotować 5minut. Ziemniaki wyjąć, osączyć. Mleko zostawić. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić na 1cm plastry. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć mięso z każdej strony. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Dymki oczyścić, pokroić w krążki. Naczynie żaroodporne natłuścić, ułożyć w nim warstwami ziemniaki, mięso, paprykę i dymkę. Ser zetrzeć na tarce. Mleko wymieszać z serem, wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika i piec 30minut.