Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Ziemniaki zapiekane z serem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

można zjeść same, tylko z sałatą albo podać jako dodatek do obiadu

Ziemniaki zapiekane z serem

Składniki:

Ziemniaki zapiekane z serem

 

  • 10 średniej wielkości ziemniaków,
  • ok. 30 dkg sera żółtego,
  • 4-6 łyżek ketchupu,
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • do smaku: pieprz mielony, papryka słodka mielona

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane z serem
Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą – wybrałam bulwy m/w równej wielkości. Zalałam je w garnku zimną wodą tak żeby były przykryte i ugotowałam – trwało to ok. 20 min.. Następnie odcedziłam i zostawiłam żeby przestygły. Każdego ziemniaka przekroiłam poziomo na pół i przy pomocy łyżeczki wybrałam miąższ ze skórki – nie musi być bardzo dokładnie, ale trzeba uważać żeby łupinki nie popękały a są cienkie! Wydrążony miąższ przełożyłam do miski i rozgniotłam widelcem. Dodałam sos sojowy, starty na wiórki ser i ketchup oraz trochę papryki i pieprzu do smaku, wymieszałam. W każdą łupinkę nałożyłam czubato masy ziemniaczano – serowej i ułożyłam ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekłam ok. 30 min.. Podałam gorące, pycha!Ketchupu użyjcie takiego jaki lubicie - łagodnego albo ostrego, ale doprawiajcie ostrożnie!