Sposób przygotowania:
Ziemniaki zapiekane z serem
Ziemniaki wyszorowałam pod bieżącą wodą – wybrałam bulwy m/w równej wielkości. Zalałam je w garnku zimną wodą tak żeby były przykryte i ugotowałam – trwało to ok. 20 min.. Następnie odcedziłam i zostawiłam żeby przestygły. Każdego ziemniaka przekroiłam poziomo na pół i przy pomocy łyżeczki wybrałam miąższ ze skórki – nie musi być bardzo dokładnie, ale trzeba uważać żeby łupinki nie popękały a są cienkie! Wydrążony miąższ przełożyłam do miski i rozgniotłam widelcem. Dodałam sos sojowy, starty na wiórki ser i ketchup oraz trochę papryki i pieprzu do smaku, wymieszałam. W każdą łupinkę nałożyłam czubato masy ziemniaczano – serowej i ułożyłam ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekłam ok. 30 min.. Podałam gorące, pycha!Ketchupu użyjcie takiego jaki lubicie - łagodnego albo ostrego, ale doprawiajcie ostrożnie!
zewa
msewka
wedith1
iwi69
No wlasnie.
jaNina
sylwia_oh
Pyza
Na pewno! Smacznego!
sylwia_oh