Sposób przygotowania:
Ziemniki z serem munsterskim
Dokładnie umyć i ugotować 4 duże ziemniaki na półtwardo.
Ziemniaki przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ.Umyć 1 paprykę przekroić na pół i oczyścić.Jedną połówkę pokroić w kostkę drugą zmiksować z dodatkiem 4 łyżek śmietany i 40g munstera na kremową masę.Doprawić solą pieprzem i papryką w proszku do smaku.Masę wymieszać z papryką w pokrojoną w kostkę i wypełnić nią ziemniaki.Na wierzchu położyć plasterki sera.Ziemniaki ułożyć na folii aluminiowej w żaroodpornym naczyniu i wstawić na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni.Do sporządzenia sosu należy oczyścić pozostałe papryki pokroić w ćwiartki n 5 min włożyć do piekarnika i poczekać aż na skórce pojawią się pęcherzyki.Zdjąć skórkę z papryki miąższ pokroić w kostkę.Pomidory pokroić w kostkę podgrzać 1 łyżką wody przetrzeć przez drobne sito.Surowy ziemniak obrać i zetrzeć na drobnej tarce.Cebulę wiosenną oczyścić pokroić w krążki na patelni roztopić masło i poddusić cebulkę.Odcedzone pomidory paprykę i przyprawy wymieszać ze startymi ziemniakami i śmietaną.Sos zagotować cały czas mieszając i podawać z pieczonymi ziemniakami.
Ziemniaki przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ.Umyć 1 paprykę przekroić na pół i oczyścić.Jedną połówkę pokroić w kostkę drugą zmiksować z dodatkiem 4 łyżek śmietany i 40g munstera na kremową masę.Doprawić solą pieprzem i papryką w proszku do smaku.Masę wymieszać z papryką w pokrojoną w kostkę i wypełnić nią ziemniaki.Na wierzchu położyć plasterki sera.Ziemniaki ułożyć na folii aluminiowej w żaroodpornym naczyniu i wstawić na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni.Do sporządzenia sosu należy oczyścić pozostałe papryki pokroić w ćwiartki n 5 min włożyć do piekarnika i poczekać aż na skórce pojawią się pęcherzyki.Zdjąć skórkę z papryki miąższ pokroić w kostkę.Pomidory pokroić w kostkę podgrzać 1 łyżką wody przetrzeć przez drobne sito.Surowy ziemniak obrać i zetrzeć na drobnej tarce.Cebulę wiosenną oczyścić pokroić w krążki na patelni roztopić masło i poddusić cebulkę.Odcedzone pomidory paprykę i przyprawy wymieszać ze startymi ziemniakami i śmietaną.Sos zagotować cały czas mieszając i podawać z pieczonymi ziemniakami.