Sposób przygotowania:
Ziemserkulki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebule obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Następnie ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną cebulą. Do zmielonych ziemniaków i cebuli dodajemy starty ser, wbijamy jajo, dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz odrobinę soli, pieprzu i ulubionych przypraw, np. oregano. Następnie dokładnie mieszamy. Uzyskana masa powinna być zwarta. Jeśli jest zbyt luźna, dodajemy bułki tartej lub wstawiamy na trochę do lodówki. Formujemy dłońmi kulki o średnicy około 3cm. Kule obtaczamy w bułce tartej tuż przed wrzuceniem do głębokiego i gorącego oleju. Smażymy podobnie jak frytki, czyli kilka chwil na złoty kolor. Podajemy z surówką.
msewka