bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zimny pies

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Nobla dla każdego kto wie czemu tak sie nazywa ten deser:) z ksiażeczki "Torty i ciasta z kremem"

Zimny pies

Składniki:

Zimny pies

 

  • 250 g masła
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 50g kakao
  • łyzeczka cukru waniliowego
  • 4 łyzki mleka lub rumu
  • 300 g herbatników maślanych
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Zimny pies
Masło roztopić, ostudzić. Jaja ubic z cukrem na krem, dodac kakao, cukier waniliowy, mleko lub rum, dalej ubijać ale na wolnych obrotach. Wlać masło, ubijac dalej wolno ok 1min. Foremke keksowa wylozyć papierem do pieczenia, dno pokryc masą, na to herbatniki, masa, herbatniki i tak naprzemian. Na gorze ma byc masa. Nakryc z wierzchu folią , obciazyć czymś i wstawic do lodówki na min. 4 h. Zdjac obciazenie, folię, ciasto wyjac z formy i papieru. Posypałam cukrem pudrem (a wczesniej mialam troche pokruszonego biszkoptu kakaowego wiec z wierzchu ciasto posypałam). Pokroic na plastry. Moje jest troche krzywe bo ciasto mi sie przesuneło bardziej na jedna strone keksówki. Proste i bardzo dobre.



Dałam rumu zamiast mleka i smak był bogatszy.