SUPERPRZEPIS

Zimowe ciasteczka

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Zimowe ciasteczka

Ciasteczka niczym obsypane śniegiem są dobrym prezentem na Święta. Delikatne w smaku, kruche i listkujące się niemal jak ciastka francuskie

Składniki:

Zimowe ciasteczka

 

 

Sposób przygotowania:

Zimowe ciasteczka
Miękkie masło i smalec włóż do miski i utrzyj mikserem na jednolitą masę. Dodaj śmietanę, pokruszone drożdże, żółtko, szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiksuj. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski, którą nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkuj na grubość 5 mm i wycinaj ciasteczka foremkami. Każde ciastko smaruj z wierzchu roztrzepanym białkiem i posypuj cukrem. Układaj w niedużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 15 minut. Upieczone wystudź na kratce kuchennej, a następnie przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.

Tagi:

ciastka