Sposób przygotowania:
Zimowe ciasteczka
Miękkie masło i smalec włóż do miski i utrzyj mikserem na jednolitą masę. Dodaj śmietanę, pokruszone drożdże, żółtko, szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiksuj. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski, którą nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkuj na grubość 5 mm i wycinaj ciasteczka foremkami. Każde ciastko smaruj z wierzchu roztrzepanym białkiem i posypuj cukrem. Układaj w niedużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 15 minut. Upieczone wystudź na kratce kuchennej, a następnie przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.
Netka
anemon
Dziękuję Netka i polecam, bo są naprawdę pyszne i przechowywane w szczelnym pojemniku bardzo długo zachowują świeżość, właściwie to z każdym dniem są smaczniejsze.