Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zimowe placki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

bardzo mi smakują zimówki, są takie delikatne i słodkawe, mniam!

Zimowe placki

Składniki:

Zimowe placki

 

 

  • 6-8 dużych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • 0,5 kg kapeluszy zimówki aksamitnotrzonowej
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • do smaku sól i pieprz mielony
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia placków

 

 

Sposób przygotowania:

Zimowe placki
Grzyby oczyścić i opłukać, duże kapelusze pokroić, małe zostawić w całości. Warzywa obrać. Natkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, do tego zetrzeć 1 cebulę, wymieszać dodając jajo, mąkę, pół łyżeczki soli i pieprzu. Smażyć na rozgrzanym oleju [małe placki albo takie na całą patelnię]na złoty kolor. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną druga cebulkę, dodać startą na jarzynowej tarce marchewkę i posiekanego selera. Dodać grzyby, dusić 10-15 min. doprawić solą, pieprzem, dodać jogurt. Sosem polewać gorące placki, posypać natką pietruszki. Doskonałe z dodatkiem ogórka konserwowego.