Sposób przygotowania:
Zimowy gulasz z burakami i ogórkiem kiszonymPrzygotowanie gulaszu 1
Oczyszczone mięso kroimy w większą kostkę. Buraki gotujemy w mundurkach.
Przygotowanie gulaszu 2
Obraną z łupin cebulę kroimy w cienkie piórka.
Przygotowanie gulaszu 3
Mięso razem z cebulą smażymy na patelni do czasu aż karkówka się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny.
Przygotowanie gulaszu 4
Wędzoną kiełbasę kroimy w cienkie plasterki.
Przygotowanie gulaszu 5
Kiszone ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Przygotowanie gulaszu 6
Ugotowane buraki obieramy i kroimy w kostkę.
Przygotowanie gulaszu 7
Buraki, ogórki i kiełbasę dodajemy do gulaszu. Dusimy jeszcze przez ok. 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem. Podajemy z chlebem jako samodzielne danie bądź z ulubioną kaszą.