Sposób przygotowania:
Gulasz z wołowiny
Mięso wołowe- np. szponder umyć dokładnie pod bieżącą wodą , usunąć ścięgna i niejadalne części i osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić w kostkę 1,5x 1,5 cm. Cebule obrać i pokroić w kostkę, usmażyć na rozgrzanym oleju, oprószyć papryką, solą i pieprzem i zrumienić na złoto. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć mięso i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć razem z mięsem na wolnym ogniu, mięso powinno się delikatnie zrumienić. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano wymieszać z koncentratem pomidorowym. Podlać niewielką ilością wody i dusić z cebulką pod przykryciem do miękkości, w razie konieczności można uzupełniać wodę. Na sam koniec dodać pokrojone w podłużne plasterki ogórki, posypać natką pietruszki. Ryż ugotować na sypko, wyjąć z torebki nałożyć na talerze i porcjować gulasz na ryż, podawać z surówkami.