Sposób przygotowania:
Ziołowa fasolowa z owsianymi kluseczkami
Do gorącego bulionu (lub lekko osolonej wody) wrzucamy zamrożoną fasolkę i gotujemy ją 10 minut. Zmniejszamy ogień, dodajemy zioła prowansalskie, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy zupę solą, pieprzem ziołowym i chilli. Doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy jajo z wodą, oliwą i mąką owsianą. Dodajemy bazylię. Ubijając ciasto widelcem lub trzepaczką dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości by powstało gładkie lane ciasto. Łyżką cedzakową wyjmujemy większą część fasoli na talerz , by ugotować kluseczki.Wlewamy wąskim strumieniem ciasto na zupę. Gotujemy kluseczki minutę po czym wkładamy fasolkę do zupy z powrotem. Podajemy zupę posypaną natką pietruszki.To wersja wegetariańska. Druga wersja to zupa fasolowa podana z usmażoną na cebuli rumianą białą kiełbaską.