Baszka

Baszka

Kucharz
[Przepisów: 13]

Pizza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest pyszna, można robić na różne sposoby. Mój syn, który świetnie gotuje robi ją z szynką, ananasem, brzoskwinią i serem. Polecam obydwie.

Pizza

Składniki:

Pizza

 

  • 0,6 kg mąki
  • 6 dkg drożdży
  • 2 filiżanki ciepłej wody
  • 8-10 dużych pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • szynka lub inna wędlina
  • oliwki czarne i zielone
  • szczypiorek
  • ser ok. 0,5 kg
  • olej
  • sól, wegeta, przyprawa gilowa, oregano, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, bazylia, pieprz czarny

 

Sposób przygotowania:

Pizza
•pieczarki pokroić w plastry i odparować dodać pokrojoną w półtalarki cebulę i zeszklić,
•drożdże + łyżka mąki + ¼ filiżanki ciepłej wody wymieszać w misce i zostawić do wyrośnięcia,
•do miski wsypać mąkę, którą przyprawić solą (mała łyżeczka do kawy), przyprawą gilową, oregano i wegetą,
•do mąki dodać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę, i 6-8 łyżek oleju,
•wyrobić ciasto (musi być mięciutkie, ale nie musi odchodzić od ręki) przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia,
•kiedy podwoi swoją objętość dzielimy na dwie części (ta ilość to porcja na dwie duże blachy będące na wyposażeniu piekarnika) i wyłożyć na blachy,
•ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i oprószyć pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi,
•rozłożyć pieczarki z cebulą i rozłożyć część sera,
•rozłożyć pozostałe składniki (wędlina, pomidory, oliwki, szczypiorek)
•posypać serem, oprószyć bazylią i pieprzem czarnym
•piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 – 200 stopni około 20 minut.