Sposób przygotowania:
Ziołowa rolada indycza z fasolką szparagowąETAP 1:
Mięso opłukać, osuszyć, rozłożyć na desce i rozbić tłuczkiem z obu stron, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć mieszanką pozostałych przypraw, zwinąć, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin.
ETAP 2:
Fasolkę szparagową ugotować al’dente w osolonej wodzie.
Jajko wymieszać z bułką tartą oraz wymieszaną natką i koperkiem, farsz rozsmarować na rozłożonych płatach mięsa.
Na wierzchu ułożyć fasolkę szparagową.
ETAP 3:
Rolady dość ciasno zwinąć, zasznurować nicią kuchenną, włożyć do rękawa, rękaw dobrze zawiązać z obu stron, przełożyć do blaszki, wierzch kilkakrotnie nakłuć.
ETAP 4:
Piec około 1 godziny i 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Rękaw przeciąć kilka minut przed końcem pieczenia, rozchylić brzegi i pozwolić mięsu ładnie się zrumienić.
Rolady przełożyć na talerz, a kiedy przestygną, zdjąć z nich sznurek.
Sos z pieczenia zlać, zagęścić mąką rozprowadzoną zimną wodą, doprawić do smaku.
misia5
edytaha
Dziękuję Monisiu, rolada była pyszna. Niestety, ze względu na porę dnia, wszystko na zdjęciu wyszło niebieskie i nie bardzo dało się to poprawić
weronikaS
edytaha
Dziękuję :) Zapraszam następnym razem, bo ta porcja już zjedzona :)