edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Ziołowa rolada indycza z fasolką szparagową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Rolada jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Proponuję podać ją z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Ziołowa rolada indycza z fasolką szparagową

Składniki:

Ziołowa rolada indycza z fasolką szparagową

MIĘSO:

  • 80 dag udźca indyczego bez kości (u mnie dwie sztuki)

PRZYPRAWY DO NATARCIA MIĘSA:

FARSZ:

SOS:

Sposób przygotowania:

Ziołowa rolada indycza z fasolką szparagową

ETAP 1:

Ziołowa rolada indycza z fasolką szparagową
Mięso porządnie natrzeć wymieszanym przyprawami.

Mięso opłukać, osuszyć, rozłożyć na desce i rozbić tłuczkiem z obu stron, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć mieszanką pozostałych przypraw, zwinąć, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin.

ETAP 2:

Ziołowa rolada indycza z fasolką szparagową
Na rozsmarowanym farszu ułożyć ugotowaną fasolkę.

Fasolkę szparagową ugotować al’dente w osolonej wodzie.
Jajko wymieszać z bułką tartą oraz wymieszaną natką i koperkiem, farsz rozsmarować na rozłożonych płatach mięsa.
Na wierzchu ułożyć fasolkę szparagową.

ETAP 3:

Ziołowa rolada indycza z fasolką szparagową
Zwiniętą roladę zasznurować bawełnianym sznurkiem.

Rolady dość ciasno zwinąć, zasznurować nicią kuchenną, włożyć do rękawa, rękaw dobrze zawiązać z obu stron, przełożyć do blaszki, wierzch kilkakrotnie nakłuć.

ETAP 4:

Ziołowa rolada indycza z fasolką szparagową
Po upieczeniu mięso lekko przestudzić zdjąć sznurek.

Piec około 1 godziny i 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Rękaw przeciąć kilka minut przed końcem pieczenia, rozchylić brzegi i pozwolić mięsu ładnie się zrumienić.
Rolady przełożyć na talerz, a kiedy przestygną, zdjąć z nich sznurek.
Sos z pieczenia zlać, zagęścić mąką rozprowadzoną zimną wodą, doprawić do smaku.