Ziołowa sałatka z kolorowej fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Namoczyć fasolę na noc w zimnej wodzie, wodę odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować 10 minut, odcedzić, wodę wylać. Fasolę zalać ty

Ziołowa sałatka z kolorowej fasoli

Składniki:

Ziołowa sałatka z kolorowej fasoli

 

  • 350 g kolorowej fasoli (może być fasola z puszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • Sos ziołowy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku
  • 1 łyżka pokrojonego świeżego rozmarynu
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Ziołowa sałatka z kolorowej fasoli
Namoczyć fasolę na noc w zimnej wodzie, wodę odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować 10 minut, odcedzić, wodę wylać. Fasolę zalać tym razem wrzątkiem i gotować do miękkości z dwoma ząbkami czosnku obranymi i pokrojonymi w plasterki około godziny, pod koniec gotowania dodać sól. Odcedzić, wystudzić. Zamiast tego można użyć fasoli z puszki podgrzanej w zalewie do temp 100 stopni i odsączonej. Przyrządzić sos:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, rozetrzeć w moździerzu z solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dodać do ocet, oliwę, świeże posiekane zioła. Gorącą fasolę polać sosem, wymieszać, przykryć i odstawić na 3 godziny.

Tagi:

sosy fasola