kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Ziołowe frykadelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszne ziołowe frykadelki a potrawka warzywna to wprost pyszota!

Ziołowe frykadelki

Składniki:

Ziołowe frykadelki

 

  • 30 dkg mielonej wołowiny
  • 20 dkg mielonej wieprzowiny
  • 1 mały kalafior
  • 25 dkg marchewki
  • 1 kalarepka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 pęczek dymki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 25 dkg kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Ziołowe frykadelki
Bułkę namaczamy w zimnej wodzie. Dymkę kroimy w krążki. Zagniatamy mięso mielone z połową dymki, odciśniętą bułką i jajkiem. Dodajemy do mięsa zieleninę, doprawiamy na pikantnie solą i pieprzem i ponownie zagniatamy.Z masy robimy małe kuleczki, spłaszczamy je lekko i takie kotleciki smażymy na oleju 15 minut.Kroimy marchewkę i kalarepke na małe kawałki. Kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz, rozprowadzamy w nim mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dolać do zasmażki szklankę wywaru z warzyw, śmietanę i zagotować około 5 minut. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz doprawiamy przyprawami. Wkładamy do sosu warzywa i podgrzewamy. Przekładamy warzywa z sosem na półmisek i na górze układamy nasze kotleciki. Na górze posypujemy resztą siekanej dymki. Smacznego.