Sposób przygotowania:
Ziołowe frykadelki
Bułkę namaczamy w zimnej wodzie. Dymkę kroimy w krążki. Zagniatamy mięso mielone z połową dymki, odciśniętą bułką i jajkiem. Dodajemy do mięsa zieleninę, doprawiamy na pikantnie solą i pieprzem i ponownie zagniatamy.Z masy robimy małe kuleczki, spłaszczamy je lekko i takie kotleciki smażymy na oleju 15 minut.Kroimy marchewkę i kalarepke na małe kawałki. Kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz, rozprowadzamy w nim mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dolać do zasmażki szklankę wywaru z warzyw, śmietanę i zagotować około 5 minut. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz doprawiamy przyprawami. Wkładamy do sosu warzywa i podgrzewamy. Przekładamy warzywa z sosem na półmisek i na górze układamy nasze kotleciki. Na górze posypujemy resztą siekanej dymki. Smacznego.