Sposób przygotowania:
Chleb ziołowy z suszonymi pomidorami
Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody z dodatkiem cukru i dodajemy do pozostałych składników ciasta. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego, ja robię to ręcznie. Posypujemy mąką na wierzchu i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie możemy przygotować ziołowe masło. Wszystkie składniki (oprócz suszonych pomidorów, które ja kroję drobno) za pomocy blendera rozdrabniamy na jednolitą masę. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, smarujemy ziołowym masłem na całej powierzchni i posypujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami. Ciasto kroimy na 6 równych pasków o szerokości 5 cm. Po kolei pasy składamy w harmonijkę i układamy jeden przy drugim w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 – 30 min. Pieczemy w temperaturze 180 ° C ok. 35 minut.
marietta