Sposób przygotowania:
Ziołowy chlebek do odrywania
Masełko:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do masła. Następnie dodać zioła , sól i zmiksować.
Ciasto:
Drożdże rozkruszyć w misce dodać wodę, mleko, 1 łyżkę mąki , cukier wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 minut.
Po 15 minutach dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek . Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy ja na 3 części, każdą cienko rozwałkować na prostokąt posmarować masłem na całej powierzchni i pociąć na 4-5 pasów. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30minut.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do masła. Następnie dodać zioła , sól i zmiksować.
Ciasto:
Drożdże rozkruszyć w misce dodać wodę, mleko, 1 łyżkę mąki , cukier wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 minut.
Po 15 minutach dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek . Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy ja na 3 części, każdą cienko rozwałkować na prostokąt posmarować masłem na całej powierzchni i pociąć na 4-5 pasów. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30minut.
marietta
Marzenaka76
Justyna92
myślę ze też mogą :)
pyszalka
redakcja
Pati215
Robiłam ten chlebek po raz pierwszy.
Ale niestety nie wyrósł mi tak jak tutaj na zdjęciu co mogłam zrobić nie tak?