Sposób przygotowania:
Złociste krewetki na maśle
Krewetki rozmrozić .Osuszyć. Przygotować marynatę z soku pomarańczy, cytryny , 2 łyżek oleju , 1/2 łyżeczki curry , szczypty soli i szczypty białego pieprzu. Wymieszać . Zalać marynatą. Zostawić w lodówce na 15 minut. Wyjąć krewetki z marynaty. Osuszyć. Posypać resztą curry i mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Na gorące wrzucać krewetki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony by się zrumieniły. Zdjąć z patelni .Lekko osolić . Podać z kawałkiem pomarańczy do skropienia sokiem, posypać natką pietruszki. Podać do tego chrupiącą bagietkę ( można polać masłem ze smażenia by można było w nim maczać bagietkę. * to jest jedna mała porcja na lekka przekąskę ( dałam tego plasterek bagietki i kilka listków sałaty z vinegretem) . Trochę o kosztach - kupiłam 1 opakowanie mrożonych krewetek Black Tiger za 23 zł . Pewnie przepłaciłam bo jak bym poszukała to bym kupiła taniej - ale robiłam zakupy przez internet i w ostatnim momencie dorzuciłam właśnie krewetki i Tofu. W opakowaniu jest 20 sztuk . Ponieważ tylko ja jadam w domu krewetki to mam na 4 porcje .Wychodzi po prawie 6 zł za porcję . Dodatków i przypraw nie liczę . Tanio nie jest , ale każdy kto lubi krewetki z przyjemnością sobie taką ucztę w domu zrobi bo pójście do lokalu na krewetki jest np. po za moim zasięgiem .
pkhorzyk118