Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Żołądki drobiowe z papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

duszone żołądeczki - pycha!

Żołądki drobiowe z papryką

Składniki:

Żołądki drobiowe z papryką

 

  • 1 kg żołądków z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej,
  • do smaku: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, liście laurowe,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku,
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Żołądki drobiowe z papryką
Żołądki oczyścić, wypłukać. Zalać zimną wodą, zagotować i odlać. Zalać ponownie, tym razem gorącą czystą wodą do m/w 3/4 wysokości mięsa. Dodać 2 liście laurowe i gotować na małym ogniu ok. 1 godziny aż będą miękkie, można pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i papryki oczyścić, pokroić w kostkę. W rondlu roztopić masło, zeszklić cebulę a gdy się zezłoci dodać papryki i lekko podsmażyć. Warzywa przełożyć do żołądków. Doprawić solą, pieprzem, papryką, dusić 5 min.. Oprószyć mąką kukurydzianą, zagotować mieszając. Podawać posypane obficie posiekanym szczypiorkiem, z dodatkiem ziemniaków z wody albo pieczywem...