justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Żołądki w sosie koperkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wspaniały gulasz z podrobów

Żołądki w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żołądki w sosie koperkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Żołądki w sosie koperkowym
Żołądki drobiowe oczyszczamy z wszystkich błon, płuczemy , wrzucamy na wrzątek, gotujemy około 15 minut, odlewamy wywar, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Następnie żołądki włożyć do garnka i zalać woda aby były zakryte. Dodać liść laurowy i ok. 5 ziarnek ziela angielskiego .Gotować około 40 minut na małym ogniu. W międzyczasie dodać pokrojoną w kostkę cebule, sól i pieprz. Dusić jeszcze około 30 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody. Kiedy żołądki są już miękkie wlać śmietanę z mąką i stale mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu. Zagotować. Po wyłączeniu wsypać posiekany koperek i ewentualnie doprawić. Smacznego .
Żołądki w sosie koperkowym
Zołądki czyścimy, myjemy i odsączamy na druszlaku
Żołądki w sosie koperkowym
Tak przygotowane podroby kroimy na mniejsze części
Żołądki w sosie koperkowym
Dusimy na wolnym ogniu pod koniec dajemy koperek
Żołądki w sosie koperkowym
Zageszczamy mąką ze śmietaną i woda oraz doprawiamy do smaku