Sposób przygotowania:
Żółta fasolka szparagowa z ziołami i śmi
Fasolkę umyć, obrać poodcinać koniuszki i ew. występujące łyko. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy fasolka się gotuje rozgrzać na patelni masło, wrzucić na nie posiekane szalotki i zeszklić. Dodać 100 ml śmietany, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową ( do smaku). Do tego sosu wrzucić ugotowaną i odcedzoną fasolkę, wymieszać wszystko na patelni i chwile podgrzewać. Śmietanę wymieszać z żółtkami i lekko osolić. Następnie zdjąć z ognia, dodać posiekane zioła i resztę śmietany wymieszanej z żółtkami i solą. Jeszcze przez moment podgrzewać - ale nie gotować, by nie ścięły nam się żółtka- i na koniec doprawić sokiem z cytryny. Możemy podawać z grzanką lub z ziemniakami.
dusia30