jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Żółta papryka faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dobry pomysł na obiad jest faszerowana papryka, ja przygotowałam w wersji bezmięsnej. Z grzybami i kaszą też jest pyszne nadzienie, warto takie wypróbować.

Żółta papryka faszerowana  Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Żółta papryka faszerowana

 

Sposób przygotowania:

Żółta papryka faszerowana
Papryki ucinamy u góry z ogonkiem tzw. kapelusz ale nie wyrzucamy. Pozbywamy się nasion ze środka i myjemy, osuszamy. Przygotowujemy farsz z kaszy i grzybów leśnych.

Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie, osączamy.

Grzyby leśne kroimy i obgotowujemy, następnie wlewamy nową wodę i gotujemy z solą i przyprawami do miękkości. Ugotowane kroimy drobniej i przekładamy do usmażonej cebulki razem mieszamy i przesmażamy wszystko, przyprawiamy do smaku. mieszamy wystudzoną kaszę z grzybami i wypełniamy papryki, przykrywamy odciętą końcówką.

Wstawiamy do garna z grubym dnem i dusimy podlane bulionem lub rosołem do miękkości. Pod koniec zagęszczamy powstały bulion śmietaną wymieszaną z mąką i podajemy ciepłe.
Żólta papryka faszerowana
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzi i osączyć
Żólta papryka faszerowana
cebulkę dymkę lub czerwoną pokroić w kostkę i podsmażyć
Żólta papryka faszerowana
Grzyby leśne obgotować i usmażyć , pokroić drobno
Żólta papryka faszerowana
Paprytki nappełnić farszem z kaszy z grzybami
Żólta papryka faszerowana
Całość dusić do miękkości papryk i zatrzepać mąką ze śmietaną