Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Żółta papryka konserwowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jasnożółta papryka konserwowa.

Żółta papryka konserwowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żółta papryka konserwowa

 

 

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • ok. 2 łyżki cukru
  • ok.1,5 łyżki soli

 

 

Sposób przygotowania:

Żółta papryka konserwowa
Paprykę umyć, odkroić górę i wyjąć gniazda nasienne, pokroić na 4 części. Do każdego słoika (u mnie głównie mniejsze niż półlitrowe) wrzucić kilka ziaren gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie i znaczną ilość pieprzu (aby była pikantna). Wrzucić obrany i pokrojony czosnek. Ułożyć kawałki papryki. Wodę zagotować, ostudzić i połączyć z cukrem, solą i octem. Zalać paprykę zalewą, zakręcić mocno słoiki. Pasteryzować ok. 10-15min.
Żółta papryka konserwowa
Papryczki oczyścić z nasion i pokroić na części.
Żółta papryka konserwowa
Do sloików włożyć przyprawy i czosnek, ułożyć paprykę.

Tagi:

papryka