Sposób przygotowania:
Żółte cebularze lubelskie
Zagotować w garnku wodę z dodatkiem kurkumy. Cebulę pokroić w grubą kostkę lub piórka i wrzucić na wrzątek. Gotować 5min. Odsączyć i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Przełożyć do miseczki i dodać pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić.Ciasto przygotować zaczynając od zrobienia zaczynu z drożdży, cukru i odrobiny ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 15min. Po tym czasie dodać resztę składników z rozpuszczonym masłem i ciepłym mlekiem. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godz. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz. Podzielić na około 24 części, w zależności jakiej wielkości preferujemy cebularze. Każdą część rozwałkować nadając kształt krążka. Smarować brzegi roztrzepanym jajkiem i nakładać porcje cebuli z makiem. Piec w 190*C przez 15min. Smacznego!