Sposób przygotowania:
Zraziki z kalafiora po węgiersku
Kalafiory oczyścić, umyć i ugotować w dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem mleka, soli i cukru, w odkrytym naczyniu. Miękkie wyjąc z wrzątku, odsączyć. Ostudzone kalafiory odcisnąć przez czystą ścierkę, usuwając nadmiar wody, podzielić na części i przepuścić przez maszynkę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu. Do kalafiorów dodać bułkę, cebulę, jajka, sól, dokładnie wyrobić, uformować zrazy, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, dodać mąkę i paprykę, rozprowadzić zimnym wywarem, zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, sól i wymieszać ze śmietaną. Podawać zrazy z sosem węgierskim i kluskami półfrancuskimi.