Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Zrazo - rolady

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Właściwie to ciężko mi stwierdzić czy to zrazy czy rolady, ale jednego jestem pewna - są pyszne !

Zrazo - rolady

Składniki:

Zrazo - rolady

 

  • Ok. 700 g wołowiny (najlepiej jeśli macie możliwość poprosić w sklepie mięsnym o pokrojenie mięsa na kotlety i rozbicie ich na rolady, wtedy poproście o tyle plastrów ile potrzebujecie kotletów)
  • Kilka łyżeczek musztardy np. stołowej
  • 5-6 plastrów boczku
  • 2 kromki chleba razowego
  • 3 ząbki czosnku
  • Jajko
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 kostki rosołowe (najlepiej smak grzybowy)
  • 3-4 liście laurowe
  • Sól, pieprz, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Zrazo - rolady
Jeżeli mięso wcześniej nie zostało rozbite, należy to uczynić (rozbić na grubość ok.0,5 cm), przyprawić delikatnie, z dwóch stron, solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie po jednej stronie posmarować musztardą. Boczek, chleb, ogórek i ugotowane jajko pokroić w słupki / plasterki. Kłaść po jednym ze słupków na jednego kotleta, całość zawinąć. Roladę owinąć nitką lub spiąć wykałaczką. Osobiście preferuję nitkę, którą owijam 2-3 razy i na koniec zawiązuję supełek. Tak przygotowane zrazo - rolady obsmażamy z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy sobie bulion - do około litra wody wrzucamy 2 kostki grzybowe, liście laurowe i rozgnieciony czosnek. Do bulionu przekładamy rolady i gotujemy na małym ogniu ok. godzinę.