Sposób przygotowania:
Zrazo - rolady
Jeżeli mięso wcześniej nie zostało rozbite, należy to uczynić (rozbić na grubość ok.0,5 cm), przyprawić delikatnie, z dwóch stron, solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie po jednej stronie posmarować musztardą. Boczek, chleb, ogórek i ugotowane jajko pokroić w słupki / plasterki. Kłaść po jednym ze słupków na jednego kotleta, całość zawinąć. Roladę owinąć nitką lub spiąć wykałaczką. Osobiście preferuję nitkę, którą owijam 2-3 razy i na koniec zawiązuję supełek. Tak przygotowane zrazo - rolady obsmażamy z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy sobie bulion - do około litra wody wrzucamy 2 kostki grzybowe, liście laurowe i rozgnieciony czosnek. Do bulionu przekładamy rolady i gotujemy na małym ogniu ok. godzinę.