Zrazy kasztelańskie

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso wyporcjować i rozbić. Grzyby ugotować. Następnie wyjąć, pokroić w grube

Zrazy kasztelańskie

Składniki:

Zrazy kasztelańskie

 

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 10 dag tłuszczu
  • 2 dag mąki
  • 12 dag śmietany
  • 15 dag cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 2 dag grzybów suszonych
  • 10 dag chleba razowego

Sposób przygotowania:

Zrazy kasztelańskie
Mięso wyporcjować i rozbić. Grzyby ugotować. Następnie wyjąć, pokroić w grube paski, zmieszać z podsmażoną cebulą. Na plastry mięsa kłaść pokrojony w kostkę chleb razowy, a następnie grzyby z cebulą. Mięso zwinąć, oprószyć solą i mąką, podsmażyć a następnie dusić do miękkości w wywarze z grzybów. Sos doprawić śmietaną i przyprawami, zagotować. Podawać z kluskami lub ziemniakami.