Sposób przygotowania:
Zrazy kawalerskie
Mięso usiecz albo zemlij, z cebulą usmażoną tudzież z bułą namoczoną i wyciśniętą pospołu; jajo dodaj, posolić musisz, popieprzyć możesz. Wyrób dobrze. Na osiem części równych podzielić zechciej, wygładź potym, bułą tartą obsyp, na gorącym tłuszczu smaż, na wsze strony obracaj przy tym. Skoro zaś zrazy usmażone będą, wnet je na talerz ciśnij. Do tłuszczu, który ci się ostał jeszcze, trzy deka mąki wsyp, a zasmaż; posiekaną cebulę weń gichnij, pomerdaj chwilę, aż miękka się stanie; rosołem podlej. Karmelu kilka kropel odrzuć, usmażone zrazy włóż. Zważ, iż sosu tyle być winno, żeby zrazy w całości pokrywał; tak pół godziny gotujże. Na stół podawając, zrazy na salaterkę włóż. Sos przecedzić racz. Kaszę albo ziemniaki i kapustę osobno dawaj. Najlepsze zrazy z mięsa wołowego są, ale jeśli je pół na pół z wieprzowym zmieszasz.