Sposób przygotowania:
Zrazy po polsku
Grzyby umyć, moczyć 2 godz, Jgotować w wodzie, w której .ę moczyły. Miękkie grzyby wyjąć, pokroić w paseczki. Cebule obrać, posiekać, wymieszać z tartą bułką i masłem. Boczek i ogórki pokroić w słupki. Mięso umyć, przekroić w poprzek włókien na 4 plastry i ostrożnie rozbić. Plastry posmarować musztardą, na każdy położyć farsz z cebuli, boczek i ogórki. Zwinąć w rulony, związać nitką, oprószyć mąką. Tłuszcz rozgrzać na patelni,zrazy zrumienić ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, zalać 2 szklankami wywaru z grzybów, dodać przyprawy, dusićnamafym ogniu. Gdy mięso jest miękkie, wlać śmietanę. Zrazy podawać np. z kaszą gryczaną i surówkami.