WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Zrazy schabowe w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zraziki schabowe faszerowane serem i warzywami duszone w sosie pieczarkowym. Podane z kluskami śląskimi i surówką stanowią pyszny obiad na co dzień i od święta.

Zrazy schabowe w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zrazy schabowe w sosie pieczarkowym

 

  • 5 plastrów schabu
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 duża cebula do sosu + 0,5 cebuli do środka zrazów
  • ser wędzony
  • majonez
  • sól, pieprz
  • 5-6 dużych pieczarek
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • ok. 3 łyżek śmietany
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • koperek
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • pół kostki rosołowej drobiowo-wołowej

Sposób przygotowania:

Zrazy schabowe w sosie pieczarkowym

ETAP 1:

Plastry schabowe roztłuc na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Paprykę, cebulę i ser pokroić w słupki.

Każdy kotlet smarować cienko majonezem. Na brzegu układać kawałek papryki, cebuli i sera i zwijać roladki. Brzegi pospinać wykałaczkami.

Zraziki obsmażyć razem z resztą cebuli pokrojoną w kostkę na oleju. Przełożyć do garnka.

Pieczarki obrać, pokroić i dołożyć do mięsa. Do garnka nalać tyle wody aby zakryła wszystko. Wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Posolić i zagotować. Dusić ok. godziny.

W między czasie dodać pół kostki rosołowej ale nie jest to konieczne. Na koniec duszenia zaprawić sos.

Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować odrobiną sosu i przelać do garnka. Dusić jeszcze kilkanaście minut.

W razie potrzeby jeszcze doprawić. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Zrazy schabowe w sosie pieczarkowym
Zrazy zchabowe w sosie pieczarkowym w trakcie duszenia
Zrazy schabowe w sosie pieczarkowym
Zrazy schabowe podane z kluskami śląskimi i sałatką z buraczków

Tagi:

mięso danie