Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zrazy wołowe pachnące chrzanem

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Miąso umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i tłuszczu. Pokroić na 4 plastry,

Zrazy wołowe pachnące chrzanem

Składniki:

Zrazy wołowe pachnące chrzanem

 

  • 50 dag wołowiny bez kości
  • 10 dag kiełbasy białej
  • 10 dag cebuli
  • tłuszcz do smażenia
  • 4 dag chrzanu
  • 1 dag tartego razowego chleba
  • 2 dag mąki
  • łyżka śmietany
  • 3 dag ketchupu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy wołowe pachnące chrzanem
Miąso umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i tłuszczu. Pokroić na 4 plastry, ubić delikatnie tłuczkiem do miąsa, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 30 minut. Z kiełbasy zdjąć osłonką, drobno posiekać. Wymieszać z chrzanem, pokruszonym chlebem i śmietaną. Doprawić do smaku. Nałożyć farsz na plastry miąsa, zwinąć w rulonik, obwiązać dokładnie bawełnianą nicią, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić miąso. Cebulą obrać i pokroić w piórka, dodać do miąsa. Wszystko skropić wodą i dusić. Gdy miąso jest wpółmiąkkie, dodać ketchup oraz pozostałą mąką, wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Sos przetrzeć.