Sposób przygotowania:
Zrazy wołowe z kapustą
Mięso umyć, osączyć, podzielić na porcje, rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć, oprószyć mąka i zrumienić z pokrojoną cebulą na części smalcu. Zrazy przełożyć do rondla jeden obok drugiego. Ugotować oddzielnie kapustę z pokrojonymi jabłkami i boczek.
Gdy kapusta będzie miękka zaciągnąć zasmażką z mąki i reszty smalcu, rozprowadzić zimnym wywarem, dodać cukier, zagotować. Na każdy kawałek mięsa położyć kapustę, następnie plaster ugotowanego boczku, śliwki i podlać wszystko wywarem
z boczku. Dusić pod przykryciem do miękkości.
Gdy kapusta będzie miękka zaciągnąć zasmażką z mąki i reszty smalcu, rozprowadzić zimnym wywarem, dodać cukier, zagotować. Na każdy kawałek mięsa położyć kapustę, następnie plaster ugotowanego boczku, śliwki i podlać wszystko wywarem
z boczku. Dusić pod przykryciem do miękkości.