Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zrazy wołowe z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać z pyzami lub ziemniakami.

Zrazy wołowe z kapustą

Składniki:

Zrazy wołowe z kapustą

 

  • 70 dag wołowiny bez kości (zrazowej)
  • 3 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • 10 dag smalcu
  • 25 dag kapusty kwaszonej
  • 2 jabłka
  • 15 dag surowego boczku
  • 5 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 0,20 l wywaru z gotowanego boczku
  • sól, cukier, pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy wołowe z kapustą
Mięso umyć, osączyć, podzielić na porcje, rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć, oprószyć mąka i zrumienić z pokrojoną cebulą na części smalcu. Zrazy przełożyć do rondla jeden obok drugiego. Ugotować oddzielnie kapustę z pokrojonymi jabłkami i boczek.
Gdy kapusta będzie miękka zaciągnąć zasmażką z mąki i reszty smalcu, rozprowadzić zimnym wywarem, dodać cukier, zagotować. Na każdy kawałek mięsa położyć kapustę, następnie plaster ugotowanego boczku, śliwki i podlać wszystko wywarem
z boczku. Dusić pod przykryciem do miękkości.