bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Zrazy wołowe zawijane popularne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zrazy - palce lizać. Smacznego . Polecam

Zrazy wołowe zawijane popularne

Składniki:

Zrazy wołowe zawijane popularne

 

  • 50 dag wołowiny bez kości (zrazowa),
  • 5 dag cebuli,
  • 4 dag słoniny,
  • 5 dag ogórków konserwowych,
  • 4 dag kiełbasy,
  • 2 dag mąki,
  • tłuszcz,
  • 8 dag cebuli,
  • 100 ml śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek i przyprawa do zup do smaku.

Sposób przygotowania:

Zrazy wołowe zawijane popularne
Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać ukośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty, posypać przyprawami i pozostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Cebulę obrać, pokrajać w paseczki razem ze słoniną, ogórkami i kiełbasą, doprawić. Farsz podzielić na 4 porcje, zawinąć płaty mięsa, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Miękkie mięso połączyć ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, chwilę poddusić i doprawić do smaku.