Sposób przygotowania:
Zrazy wołowe zawijane popularne
Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać ukośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty, posypać przyprawami i pozostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Cebulę obrać, pokrajać w paseczki razem ze słoniną, ogórkami i kiełbasą, doprawić. Farsz podzielić na 4 porcje, zawinąć płaty mięsa, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Miękkie mięso połączyć ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, chwilę poddusić i doprawić do smaku.