Zrazy z grzybami Asus

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przyrządzić zrazy z grzybami

Zrazy z grzybami Asus

Składniki:

Zrazy z grzybami Asus

 

  • 80 dag. polędwicy wołowej
  • 5 dag. suszonych podgrzybków
  • 2 łyżki smalcu
  • 60 dag ziemniaków
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy z grzybami Asus
Grzyby dokładnie umyć zalać dwoma szklankami wrzątku i gotować tak długo aż do miękkości. Odcedzić i pokroić w cienkie paski. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry, następnie lekko rozgnieść dłonią. Polędwice zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, połowę przełożyć do rondla, posypać grzybami, oprószyć pieprzem i układać na przemian cienkie plastry ziemniaków i mięso. Wywar z grzybów posolić, wlać do zrazów i dusić pod przykryciem około 45 minut. Na koniec do rondla wlać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić około 10 minut następnie posypać posiekaną na drobno natką pietruszki.