Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Zrazy z nadzieniem ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zrolowane plastry mięsa nie tylko cielęcego to klasyka polskiej kuchni. Wystarczy zmienić farsz, a danie smakuje inaczej,

Zrazy z nadzieniem ziołowym

Składniki:

Zrazy z nadzieniem ziołowym

 

  • 1 pęczek bazylii,
  • ok. 60 g tartego parmezanu,
  • 100 g śmietany,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka octu,
  • 250 ml wywaru z warzyw ,
  • 4 sznycle cielęce (po ok 150 g)

Sposób przygotowania:

Zrazy z nadzieniem ziołowym
1. Listki bazylii oderwij od gałą­zek.Zmiksuj z parmezanem, czosnkiem i 2 łyżkami oliwy. 2. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz.Następnie przykryj folią spożywczą i rozbij. 3. Sznycle dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Odstaw na 15 minut.4. Na każdym sznyclu rozsmaruj masę ziołową, zroluj je i zepnij wykałaczkami. 5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki stołowe oliwy. Opiekaj zrazy ok. 3 minut z każdej strony. 6. Na patelnię wlej bulion i gotuj, aż płyn wyparuje.Zrazy wyłóż na talerz i zawiń w folię. 7. Do sosu po pieczeniu dodaj śmietanę, wymieszaj.Dopraw do smaku solą i pieprzem. 8. Przed podaniem zrazy pokrój w plastry.Podawaj polane sosem i np. z fasolką.

Tagi:

tarta