Sposób przygotowania:
Zrazy z polędwiczek wieprzowych z farszem
Mięso wieprzowe i wołowe zmielić. Grzyby suszone namoczyć, odlać i drobno posiekać. Do mięsa dodać posiekane grzyby, posiekaną cebulę i pozostałe składniki.
Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.
Polędwiczki kroimy i rozbijamy. Nakładamy farsz i zwijamy formując zrazy.
Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (olej, masło klarowane, smalec) i smażymy równo rumieniąc. Pod koniec smażenia posypujmy solą i pieprzem i zalewamy 50 ml Benedyktynki (ziołowy likier alkoholowy) podpalając. Pieprz i sól nadaje na zewnętrznej stronie zrazów ostro-słony smak, a Benedyktynka ładnie się karmelizuje nadając osłonkę słodko-gorzką z nutą ziołową.
Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.
Polędwiczki kroimy i rozbijamy. Nakładamy farsz i zwijamy formując zrazy.
Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (olej, masło klarowane, smalec) i smażymy równo rumieniąc. Pod koniec smażenia posypujmy solą i pieprzem i zalewamy 50 ml Benedyktynki (ziołowy likier alkoholowy) podpalając. Pieprz i sól nadaje na zewnętrznej stronie zrazów ostro-słony smak, a Benedyktynka ładnie się karmelizuje nadając osłonkę słodko-gorzką z nutą ziołową.