Zrazy z polędwiczek wieprzowych z farszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso wieprzowe i wołowe zmielić. Grzyby suszone namoczyć, odlać i drobno posiekać. Do mięsa dodać posiekane grzyby, posiekaną ceb

Zrazy z polędwiczek wieprzowych z farszem

Składniki:

Zrazy z polędwiczek wieprzowych z farszem

 

  • Farsz:
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 10 dkg grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa duszonego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 5 dkg masła (najlepiej klarowanego)
  • 1 jajko
  • 50 ml Benedyktynki
  • sól, pieprz do smaku

  • Mięso na zrazy:

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy z polędwiczek wieprzowych z farszem
Mięso wieprzowe i wołowe zmielić. Grzyby suszone namoczyć, odlać i drobno posiekać. Do mięsa dodać posiekane grzyby, posiekaną cebulę i pozostałe składniki.



Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.



Polędwiczki kroimy i rozbijamy. Nakładamy farsz i zwijamy formując zrazy.



Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (olej, masło klarowane, smalec) i smażymy równo rumieniąc. Pod koniec smażenia posypujmy solą i pieprzem i zalewamy 50 ml Benedyktynki (ziołowy likier alkoholowy) podpalając. Pieprz i sól nadaje na zewnętrznej stronie zrazów ostro-słony smak, a Benedyktynka ładnie się karmelizuje nadając osłonkę słodko-gorzką z nutą ziołową.