dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Zrazy zawijane z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zrazy zawijane z boczkiem, czyli smaczny pomysł na obiad.

Zrazy zawijane z boczkiem

Składniki:

Zrazy zawijane z boczkiem

 

  • 60 dag młodej wołowiny bez kości
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kremowej musztardy
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zrazy zawijane z boczkiem
Mięso opłukać, osuszyć, pozbawić ścięgien, pokroić w poprzek włókien na plastry. Każdą porcję rozbić na cienki płat, oprószyć pieprzem, posmarować musztardą. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Ogórka pociąć w 2 centymetrowe słupki. Na każdym płacie mięsa ułożyć plaster boczku i kawałek ogórka, zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Zrazy obtaczać w mące i smażyć na oleju z każdej strony po około 6-7 minut. Dodać pokrojoną w cienkie krążki cebulę, wlać bulion, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut. Na 10 minut przed końcem duszenia mięso posolić, dodać przecier pomidorowy i majeranek. Zrazy wyłożyć na głęboki półmisek, wyjąć wykałaczki. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody i śmietaną, wlać do sosu, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, polać mięso. Podawać z kaszą gryczaną i buraczkami.