Sposób przygotowania:
Zrazy zawijane z boczkiem
Mięso opłukać, osuszyć, pozbawić ścięgien, pokroić w poprzek włókien na plastry. Każdą porcję rozbić na cienki płat, oprószyć pieprzem, posmarować musztardą. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Ogórka pociąć w 2 centymetrowe słupki. Na każdym płacie mięsa ułożyć plaster boczku i kawałek ogórka, zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Zrazy obtaczać w mące i smażyć na oleju z każdej strony po około 6-7 minut. Dodać pokrojoną w cienkie krążki cebulę, wlać bulion, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut. Na 10 minut przed końcem duszenia mięso posolić, dodać przecier pomidorowy i majeranek. Zrazy wyłożyć na głęboki półmisek, wyjąć wykałaczki. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody i śmietaną, wlać do sosu, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, polać mięso. Podawać z kaszą gryczaną i buraczkami.